Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Zimowy pucharek na świąta

U mnie w domu z reguły podczas świat Bożego Narodzenia królują klasyczne i tradycyjne ciasta. Najczęściej na stole znajdziecie pierniki, szarlotki i oczywiście serniki. Czy by były jednak świata wiec małych zmian. Jedną z nich jest właśnie Zimowy pucharek na świata. Co pod tą tajemniczą nazwą się kryje? Jest to nic innego, jak pyszny krem budyniowy przekładany pierniczkami. Ten deser doskonale sprawdzi się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych świątecznych ciast. Zimowy pucharek jest to propozycja na łatwe i efektowne zakończenie tej najważniejszego wieczoru w roku. Moim zdaniem zimowy pucharek to również idealny deser na zbliżające się Andrzejki i Mikołajki. Polecam!
Składniki:
400 ml mleka
150 g pierniczków w lukrze
120 g cukru
100 g masła
60 g budyniu czekoladowego
40 g płatków migdałowych
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i obie mąki. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy do momentu powstania puszystego kremu. Na dnie pucharku kruszymy pierniki. Na pierniczkach układamy 1/2 kremu. Na kremie ponownie układamy pierniczki. Na pierniczkach ponownie układamy 1/2 kremu. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
deser, pierniki, krem budyniowy
słodki pucharek, deser, pierniki, krem busyniowy
słodki pucharek, deser, krem budyniowy, migdały, pierniki
W tle widzimy filiżankę marki Ambition z serii Sweet.
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia strony marki Ambition
Święta z dbałością  
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj