Kurczak z ryżem, dynią i fasolkami

Magda

Jesień jest idealną porą na dania z dyni i to nie tylko na wytrawnie ale i na słodko :) Dzisiaj proponujemy Wam pyszne danie jednogarnkowe – kurczaka z ryżem, dynią i fasolkami :) Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie :)

Składniki:
– 1 filet z kurczaka 250 g
– 100 g ryżu pełnoziarnistego
– 350 g dyni hokkaido
– 150 g zielonej fasolki szparagowej
– 200 g czerwonej fasoli
– 1 por
– 2 gałązki natki pietruszki
– 1 łyżka masła
– 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
– sól
– pieprz
– woda

Składniki na 2-3 porcje.

W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy pora pokrojonego w krążki. Kurczaka kroimy w paseczki, dodajemy do pora, przyprawiamy i dusimy ok. 5 minut. Ryż płuczemy i dodajemy do kurczaka, wlewamy troszkę wody, aby nam się nie przypaliło. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do całości. Jak wszystko będzie miękkie dodajemy czerwoną fasolę i posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego :)


Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *