Szybka zupa z soczewicy

Szybka zupa z soczewicy

- obiad w 30 minut dla dzieci i dorosłych


Szybka zupa z soczewicy, prosta do przygotowania jest tak pożywna, że nie wymaga nawet dodatku mięsa, ale z mięsem z rosołu to już mistrzostwo świata. To kompletny, pełnowartościowy obiad dla dzieci i dorosłych. Z pewnością nie będziecie po nim głodni. Jest równie smaczna jak zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym którą bardzo lubimy. 

Przepis na zupę z soczewicy z pomidorami i kurczakiem przygotował Karol Okrasa. Z braku czasu przepis nieco zmodyfikowałam i zastąpiłam suszoną soczewicę, soczewicą z puszki. Po prostu byliśmy głodni i szkoda mi było czasu na gotowanie soczewicy. W ten sposób, po 30 minutach mieliśmy na stole gorący, pożywny i bardzo smaczny obiad.

Szybka-zupa-z-soczewicy
 Szybka zupa z soczewicy - Cztery Fajery

Szybka zupa z soczewicy

 dla 3-4 osób
  • 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g) lub 200 g suchej soczewicy
  • 1,5 litra wody lub bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ewentualnie 2 filety z piersi kurczaka lub mięso, które zostało z rosołu
  • 2 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów czerwonych lub żółtych (400g)  lub passaty pomidorowej (około 750 ml)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, ale można go zastąpić dodając pół łyżeczki suszonego mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki lub mielonego chili
  • pieprz i sól do smaku 
  • natka pietruszki lub kolendry
  • opcjonalnie kleks z jogurtu albo śmietany

Szybka zupa z soczewicy przepis

1. Cebule i czosnek pokroiłam w drobną kostkę, marchewkę starłam na tarce o grubych oczkach, a imbir drobniutko posiekałam.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, dodałam cebulę i smażyłam około 4 minut, aż zrobiła się szklista. Dodałam posiekany czosnek i starty imbir i smażyłam około 40 sekund, mieszając, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał gorzkiego smaku. Doprawiłam mieloną papryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Wlałam bulion, dodałam soczewicę i doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam płomień, dodałam pomidory i gotowałam około 20 minut. Po ugotowaniu zmiksowałam zupę na krem, ale nie jest to konieczne.

4. Mięso z rosołu pokroiłam na cienkie paski i podsmażyłam na patelni. Przed podaniem dodałam do zupy. Jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz w diecie, to możesz pominąć podsmażanie mięsa z rosołu.

Zupa z soczewicy z wolnowaru

1. Cebulę, imbir i czosnek drobno posiekaj, marchewkę pokrój w małą kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż około 4 minut, aż zrobi się szklista. Dodaj posiekany czosnek i  imbir i smaż około 40 sekund, mieszając, aby czosnek się nie przypalił i nie nabrał gorzkiego smaku. Dopraw mieloną papryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

3. Przełóż wszystko do misy wolnowaru. Wlej bulion, dodaj soczewicę i pomidory. Utaw czas wolnowarzenia (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja low 8-10 godzin
  • opcja High 4-6 godzin

 4. Po ugotowaniu zmiksuj zupę na krem, ale nie jest to konieczne.

5. Mięso z rosołu lub filety pokrój na cienkie paski i mocno podsmaż na patelni. Przed podaniem dodaj do zupy. Możesz pominąć podsmażanie mięsa z rosołu, jeśli chcesz ograniczyć tłuszcz w diecie.

Szybka-zupa-z-soczewicy
Szybka zupa z soczewicy

Komentarze

  1. Lubie szybkie zupy, choć tutaj wydaje mi się nieco bardziej skomplikowana i czasochłonna niż jest opisane. Może to tylko takie wrażenie, w końcu zupa najlepsza "po rosole" niż "po wodzie" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie tej zupy zajmuje mi dokładnie 30 minut z zegarkiem w ręku. Smażenie przypraw - czyli przygotowanie tzw. tadki zajmuje około 15 minut, choć pozornie wygląda to dość skomplikowane

      Usuń
  2. Zapisuję sobie ten przepis, naprawdę wygląda na prosty i szybki :-) Sprawdzę też ten drugi podlinkowany we wstępie. Nie wpadłabym na pomysł połączenia mleczka kokosowego (które uwielbiam!) z soczewicą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe i soczewica to częste i bardzo smaczne połączenie w kuchni indyjskiej :)

      Usuń
  3. Idealna zupa na jesień. Dzisiaj gotowałam podobną. Jest naprawdę smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią skorzystam z przepisu! Zupka jako forma jesiennego obiadu, mniam! <3
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurde...Ale fajna propozycja 😍 ja się czasem głowię, co zrobić, jak zostanie mi rosół 🤔 a tu proszę...Super 👍

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: