Schab pieczony w plastrach w majonezowym sosie to proste danie „jednogarnkowe”. Wszystko piecze się w jednej blasze. Nie wymaga on praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – jeśli mamy dobrej jakości schab, obiad zawsze się udaje. Sekretem jest majonez – doskonale nawilża on mięso i sprawia, że jest kruche i soczyste. Warto użyć dlatego majonezu z naturalnym składem. Schab pieczony w plastrachJa jak niemal zawsze, użyłam majonezu Kieleckiego (wiecie, że ta marka ma już 60 lat? ja bym nie przypuszczała) – nie ma on konserwantów, a skład to jedynie: olej rzepakowy, musztarda, woda i żółtka jaj. Zwróćmy uwagę nie tylko na jakość mięsa i majonezu, ale także poszukajcie dobrych ziemniaków do pieczenia (typ C) – będziecie zaskoczeni, że z tak prostych składników można przygotować tak pyszny obiad. Porcja dla 4-6 głodnych osób.

Schab pieczony w plastrach:

  • ok. 1 kg schabu bez kości
  • ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 6 marchewek
  • 2 nieduże cebule (u mnie czerwone)
  • 4 łyżki majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki keczupu bio
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • świeże zioła do dekoracji: np. tymianek, pietruszka

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Polewamy dwoma łyżkami oleju, posypujemy solą i tymiankiem. Mieszamy, aż całe oblepią się przyprawami. Marchewki obieramy i kroimy w duże, ok. 2,5 cm kawałki. Blachę do pieczenia (30×40 lub większą) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy marchewki tak, aby były ułożone przy wszystkich brzegach naczynia, a środek pozostał pusty. Dzięki temu płyn, który wytopi się ze schabu ugotuje marchewki, zaś umieszczone na „ruszcie z nich” ziemniaki podpieką się. Na marchewki wysypujemy ziemniaki tak, aby większość leżała na marchewkach.

Cebule obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Schab oczyszczamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. W zależności od objętości kawałka otrzymamy 8-10 plastrów. Każdy plaster solimy i pieprzymy z obu stron. Przygotowujemy sos. W niedużym naczyniu mieszamy ze sobą majonez Kielecki, keczup oraz sok z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli. Za pomocą łyżeczki lub pędzelka smarujemy każdy plaster mięsa. Układamy na nich równomiernie cebulę i jeszcze raz smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy tymiankiem. Mięso składamy – układając jeden plaster na drugim (pionowo jak wieżę – warto użyć obu rąk) – a następnie jednym ruchem przenosimy wszystkie plastry na środek blachy do pieczenia i kładziemy je poziomo (jeśli został nam jeszcze sos, można go wyłożyć na mięso). Przykrywamy blachę folią aluminiową  (błyszczącą stroną do wewnątrz) i pieczemy 45 minut w 180°C (grzanie góra-dół, jeśli mamy tylko termoobieg należy zmniejszyć temperaturę o 10 stopni), następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 45 minut bez przykrycia. Jeśli chcemy bardziej zarumienione ziemniaki, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia podnieść temperaturę piekarnika do 220°C. Danie warto ozdobić świeżymi ziołami – u mnie tymianek, ale możemy użyć też rozmarynu czy natki pietruszki. Od razu podajemy.

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Schab pieczony w plastrach

Wpis zawiera lokowanie majonezu Kieleckiego
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!