Nie od dziś wiadomo, że bez śniadania nie wyobrażam sobie dnia. Nie dość, że lubię dodać sobie energii z rana, to jeszcze jest to jedyna chwila w ciągu dnia, gdy mamy czas zjeść bez pośpiechu wspólny, rodzinny posiłek. Dziś obchodzony jest Dzień Zdrowego Śniadania, który świętujemy z Lubellą. Można powiedzieć, że to święto celebrujemy każdego dnia, nie tylko 8 listopada. Jeśli u Was jest inaczej, to może moje propozycje na pożywne, zbożowe śniadania, przekonają Was, że warto rozpocząć każdy dzień od czegoś pysznego :)
Dyniowy omlet z płatkami Corn Flakes Kakao i Miód i figą – 2-3 porcje
Składniki:
-
100 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
-
4 jajka
-
czubata łyżka puree z dyni
-
1/4 łyżeczki cynamonu
-
szczypta soli
-
odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni
-
2 dojrzałe figi
Wykonanie:
-
Oddzielamy żółtka od białek.
-
Żółtka ucieramy na gładką i puszystą masę wraz z cynamonem i puree z dyni.
-
Białka ubijamy na sztywno z solą, po czym dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy.
-
Wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
-
Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu.
-
Podajemy z pokrojoną figą i płatkami.
Baby dutch z Miodokółkami – 3 porcje
Składniki (na trzy patelnie o średnicy około 14-16 cm lub jedną około 28-30 cm):
-
Szklanka Mąki Wrocławskiej Lubella
-
3/4 szklanki mleka
-
4 jajka
-
szczypta soli
-
łyżeczka oleju
Dodatki:
-
150 g płatków Lubella Miodokółka
-
mały jogurt naturalny
-
borówki
Wykonanie:
-
Patelnię, w której można piec (np. żeliwną), wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 200 stopni.
-
Składniki na masę dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
-
Rozgrzaną patelnię wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem po całym naczyniu.
-
Na natłuszczoną patelnię wylewamy masę naleśnikową i od razu wkładamy do piekarnika.
-
Pieczemy około 20-25 minut.
-
Gotowy naleśnik podajemy na ciepło z jogurtem, borówkami i płatkami.
Sezamowe gofry z awokado i jajkiem – 3 porcje
Składniki:
-
szklanka Mąki Tortowej Lubella
-
3/4 szklanki maślanki
-
2 jajka
-
czubata łyżka sezamu
-
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Dodatkowo:
-
2 dojrzałe awokado
-
3 jajka ugotowane na twardo
-
sól i pieprz
-
natka pietruszki
Wykonanie:
-
Oddzielamy żółtka od białek.
-
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
-
Mąkę przesiewamy do miski.
-
Dodajemy do niej resztę składników i mieszamy na gładką masę.
-
Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
-
W nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty).
-
Awokado i jajka kroimy w plasterki.
-
Podajemy je na gofrach.
-
Posypujemy natką pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.
Brak komentarzy