Schab pieczony z jabłkami


Schab pieczony z jabłkami

Kruche, soczyste i mega aromatyczne mięso wieprzowe pieczone z jabłkami oraz wytrawnym białym winem. Do tak przygotowanego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ . Super pomysł na elegancki, niedzielny albo świąteczny obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1,3 kg schabu bez kości

3 jabłka

1/3 szklanki białego wina wytrawnego

  • Marynata:

5 łyżek oleju

2 przeciśnięte ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

1 łyżka majeranku

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

3-4 goździki

 

 

 

*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty poza goździkami ***

*** Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Za pomocą ostrego noża wbijamy kilka goździków. Schab zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą noc) ***

*** Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia co około 2-3 centymetry ***

*** Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i usuwamy gniazda nasienne ***

*** Pokrojone jabłka umieszczamy w nacięciach mięsa ***

*** Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia, pozostałe plasterki jabłek układamy po bokach mięsa ***

*** Mięso polewamy równomiernie winem. Naczynie zakrywamy żaroodporną pokrywką, lub folią aluminiową albo umieszczamy w foliowym worku do pieczenia i związujemy końce ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie otwieramy naczynie i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby danie się przyrumieniło. Powstały podczas pieczenia sos możemy zmiksować z jabłkami, zagęścić na ciepło niewielką ilością mąki i polać nim mięso ***

*** Do tak upieczonego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE