2019/11/08

Karkówka duszona w całości...

Karkówka duszona w całości...


Potrzebne będą :

karkówka
2 cebule 
kilka ząbków czosnku 
majeranek 
słodka papryka 
sól, pieprz 
7 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego 
3 listki laurowe 
łyżka smalcu

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nakłuwamy nożykiem, a w powstałe dziurki wkładamy dość głęboko obrany i pokrojony w spore słupki czosnek. Nacieramy obficie przyprawami, możemy też dodać przyprawy do oliwy, wymieszać i natrzeć taką marynatą, włożyć do lodówki na godzinę, ale nic się nie stanie gdy nie ma na to czasu 😉
W brytfance rozgrzewamy smalec, mięso obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, następnie posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę, można też dodać trochę czosnku, podlewamy wodą dodajemy tychssamych przypraw których używaliśmy do marynaty, kulki, liście i dusimy do miękkości.

Karkówkę można podzielić na plastry (najlepiej na zimno, wtedy jest łatwiej) zagęścić powstały sos mąkąii wodą lub odparować i podawać na obiad, lub na zimno na kanapkę czy jako przystawkę  
np. z chrzanem. Smacznego 😊


5 komentarzy:

  1. Dusimy pod przykryciem na kuchence?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można w piekarniku i jak długo na jakie temperaturze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w piekarniku, w rękawie albo naczyniu żaroodpornym. Myślę, że 190° a jak długo to przyjmuje się że na kg mięsa 1h.

      Usuń
    2. Na każde 0.5 kg mięsa pół godziny pieczenia plus pół godziny. Czyli na 1kg mięsa 1.5 godz. pieczenia.

      Usuń