środa, 6 listopada 2019

PIECZONE RACUCHY OWSIANE - ZDROWE ŚNIADANIE LUB PRZEKĄSKA DLA DZIECKA I NIE TYLKO

Idealne dla dzieci na śniadanie pierwsze lub drugie, przekąskę lub deser - słodkie racuszki z piekarnika. Są lekkostrawne, dobrze smakują i sycą. Pamiętamy o dodaniu do nich cynamonu - kolejnej przyprawy, która codziennie powinna się pojawić w naszym jadłospisie. Dlaczego? Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, reguluje poziom cukru we krwi. Spożywanie cynamonu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski. Warto dodawać do różnych dań, nie tylko słodkich.  Chociaż trzeba przyznać,  że z jabłkami komponuje się najlepiej! 





Składniki na 10 sztuk:

1 duże jabłko + 1 małe, 
1 szklanka płatków owsianych,
1/2 szklanki wody,
1/2 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Duże jabłko ścieramy na drobnych oczkach. Płatki mielimy / blendujemy na pył.  Dodajemy wodę i cynamon. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę małe jabłko. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe placki. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (termoobieg). 

3 komentarze:

  1. Nie trzeba wcale dużo wydawać, aby zdrowo się odżywiać. Dobrym przykładem jest roszponka, która niewiele kosztuje, a jest smaczna i zdrowa. Polecam zajrzeć do sklepu Swojska Piwniczka, gdzie znajdziecie wiele produktów, godnych uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jablka tarte tez mamy zblendowac?

    OdpowiedzUsuń