Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach. Po kilkunastu latach mieszkania w Anglii poznałam trochę innej kuchni. Bardzo ją polubiłam. Ostrość możecie sobie sami dosmakować dodając mniej lub więcej chili.

curry

Podgrzać olej w woku lub głębokiej patelni. Na patelni wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć aż cebulka zacznie nabierać złotego koloru. Teraz dodać korę cynamony, ziarenka kolendry, ziarenka pieprzu, nasiona kminku, starty imbir, zmiażdżone ząbki czosnku, garam masala, chili w proszku, pokrojoną drobno zieloną chili. Smażyć aż poczujecie intensywny zapach przypraw. Około 2 minut, trzeba mieszać.  Wlać pomidory z puszki, zamieszać.

curry

Mięso delikatnie posolić i wrzucić do woka. Gotować około 15 minut. Co jakiś czas zamieszać. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić solą.

Wlać sok z cytryny, jogurt wymieszać. Obsypać posiekaną natką kolendry.

Podawać z ryżem lub chlebkami naan.  Jogurt można również można dodać na koniec dodając kleks jogurtu na górze dania.

Naprawdę dobre, polecam.