Pasta z makreli wędzonej – to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu, w tym i u nas. Poniższy przepis to bazowy przepis na pastę z makrelą wędzoną, który dowolnie możecie modyfikować, dodając swoje ulubione składniki. Jednak i bez różnych dodatków poniższa pasta z makreli smakuje wyśmienicie, zwłaszcza w towarzystwie chrupiącego pieczywa.
Pasta z makreli przepis
Pasta z wędzonej makreli to super dodatek do świeżego pieczywa, czy to na śniadanie, czy kolację. Pyszne chrupiące bułeczki z dodatkiem takiej pasty to prawdziwe niebo w gębie, dlatego my od czasu do czasu lubimy pokusić się o wykonanie domowych past kanapkowych. Na naszym blogu znajdziecie kilka wersji na taką kanapkową pastę z makrelą wędzoną. Poniższy przepis to taki podstawowy, bez dużej ilości dodatkowych składników. Jednak moją ulubioną wersją pasty z makreli jest ta pomidorowa, na którą przepis znajdziecie tutaj: pomidorowa pasta z makreli. Godna polecenia jest również pasta jajeczna z makrelą. A Wy? Jaką wersję lubicie najbardziej?
Pasta z makreli wędzonej – Składniki:
- 1 makrela wędzona – ok. 330 g (waga przed obraniem ze skóry i ości)
- pół małej cebuli – ok. 30 g
- 2 średnie ogórki kiszone – ok. 80 g
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- kilka gałązek świeżego koperku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku (opcjonalnie, jeśli wędzona makrela nie była dość słona)
Przepis na pastę z makreli wędzonej:
- Makrelę obrać ze skóry i ości. Podzielić na mniejsze części i przełożyć do miseczki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Ogórki kiszone również pokroić w kosteczkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Do miseczki z makrelą dodać pokrojoną cebulkę oraz ogórki kiszone. Kolejno dodać posiekany koperek oraz 3 czubate łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej. Całość dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą (pamiętając jednak o tym, że wędzona makrela jest już sama w sobie dość słona) i świeżo mielonym czarnym pieprzem, ponownie wymieszać. Przed podaniem najlepiej schłodzić pastę z makreli w lodówce. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Zrobiłem, wyszła pyszna. dzięki