Składniki:
1 filet z kurczaka
1/3 kapusty pekińskiej
1 marchewka
kawałek pora, zielona część
3-4 łodygi selera naciowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ostrej pasty z chili
1/2 łyżeczki soli ziołowej
po pół łyżeczki słodkiej papryki i ziół prowansalskich
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka zalać wodą, zagotować, zebrać pianę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, pora i selera naciowego pokroić w plasterki, wrzucić do mięsa, wymieszać, dodać przyprawy. Gotować około 10-15 minut. Kapustę poszatkować i dodać do zupy, gotować około 10 minut. Koncentrat wymieszać z mlekiem i wlać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Filet wyjąć z zupy i pokroić. Zupę podawać z mięsem, do smaku doprawić pieprzem. Smacznego 🙂
Jedna uwaga do wpisu “Lekka zupa z kurczakiem”