czwartek, 31 października 2019

Muffiny malinowe z lukrem

Mięciutkie, pełne malin z cudownym aromatem cytryny. Bardzo szybkie do zrobienia i uwielbiane przez dzieciaki. Polecam serdecznie 😉





Składniki (przepis na 12 szt.):
mąka pszenna 300 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda 0,5 łyżeczki,
cukier 130 g,
jajka 2 szt,
kefir 1 szklanka,
olej 0,5 szklanki,
skórka otarta z 1 cytryny,
maliny mrożone lub świeże 350 g,

lukier:
sok z cytryny 3 łyżki,
cukier puder 1 szklanka,

Sposób przygotowania:
Do miski wybijamy jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej i mieszamy łyżką. Do mokrych składników przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy maliny. Ja użyłam mrożone i wyciągnęłam je z zamrażarki bezpośrednio przez dodaniem do ciasta. Ciasto mieszamy z malinami i przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. (Nakładamy prawie do pełna). Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. 
W miseczce łączymy sok z cytryny z cukrem pudrem i mieszamy łyżką do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki to dodajemy soku z cytryny, a jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy cukier puder. Gotowym lukrem dekorujemy muffiny. 


Przepis ze strony: mojewypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz