piątek, 1 listopada 2019

MAKOWIEC Z SEREM I BRZOSKWINIAMI

Bardzo eleganckie ciasto które skrywa w sobie wiele pysznych smaków. Na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Polecam :)




SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM:
CIASTO:

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
12,5 dag masła lub margaryny
ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody

MAK:


3 białka

gotowa masa makowa z bakaliami
łyżka cukru
2 łyżki miodu
garść pokrojonych orzechów
3 łyżki kaszy manny

SER:


1 kg zmielonego sera

szklanka cukru
2 jajka
25 dag masła
2 budynie waniliowe
sok z połowy cytryny lub ulubiony aromat

ORAZ:


2 galaretki brzoskwiniowe

puszka brzoskwiń



WYKONANIE:

CIASTO:


Składniki na ciasto siekamy i zarabiamy, jeśli nie możemy zagnieść ciasta wlewamy troszkę zimnej wody. Schładzamy przez ok. 0,5 godziny.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy do lekkiego zarumienienia.


MAK:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do miski przekładamy masę makową, dodajemy orzechy, mannę miód, olejek i dobrze mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód. 



SER:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki na sernik przekładamy do miski i mieszamy rózgą. Na końcu wlewamy zimne masło. Dokładnie mieszamy i wylewamy na mak. Równo rozprowadzamy. Pieczemy ok 50 - 60 minut. 

Sernik odstawiamy aż przestygnie.


WIERZCH CIASTA:



Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia.

Brzoskwinie kroimy w plasterki, rozkładamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką, chowamy do lodówki. Smacznego :)


MAŁA RADA:

Galaretki możemy zrobić na wodzie z brzoskwiń i uzupełnić wodą tak, żeby były 3 szklanki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz