Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką

Tym razem na naszym blogu będzie królować szpinak, tyle, że w nieco innej odsłonie bo schowamy go w cannelloni, czyli włoskim makaronie, który wyglądem przypomina puste rurki.


Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką


SKŁADNIKI DO FARSZU:

- 250g makaronu cannelloni
- 450g rozdrobnionego szpinaku
- 250g sera fetta
- 100g wieprzowej polędwicy łososiowej
- 2 ząbki czosnku
- pieprz

Szpinak smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy jest już praktycznie gotowy dorzucamy rozdrobiony ser fetta, pokrojoną drobno polędwicę łososiową, posiekany drobno czosnek oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podsmażamy. Gotowy farsz wkładamy do środka makaronu cannelloni. Następnie wkładamy go do piekarnika (200 stopni C) na ok. 30 minut.

SKŁADNIKI DO SOSU:

- 3 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz
- koperek (około 1 łyżka
- garść startego sera mozzarella

Jogurt łączymy z pieprzem, koperkiem i serem mozzarella, wszystko mieszamy i delikatnie podgrzewamy na ogniu do momentu roztopienia się sera. Cannelloni polewamy sosem tuż przed zakończeniem pieczenia, tak by się nie spalił.

Czas przygotowania: około 1 godzina

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Smaczne danie, ja jedynie nie wprowadziłabym do przepisu tej szynki.

    OdpowiedzUsuń

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.