czwartek, 31 października 2019

Tort wiśniowy z migdałową nutą

Dziś polecam Wam pyszny tort wiśniowy z migdałową nutą.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej bo wtedy łatwiej się go kroi.
Następnego dnia składamy tort i schładzamy go kilka, kilkanaście godzin aby się fajnie przegryzł.
Oczywiście pod warunkiem, że uda się go Wam tyle przetrzymać.
A może to być trudne.
Wbrew pozorom przygotowanie takiego prostego tortu nie jest trudne, więc raczej każdy sobie z tym poradzi.


Tort wiśniowy z migdałową nutą


Tort wiśniowy z migdałową nutą


Tort wiśniowy z migdałową nutą - składniki



Biszkopt :
6 jajek
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 łyżki mielonych migdałów

Masa :
1 l śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku

Dodatkowo :
1 słoik wiśni ( 750 ml pojemności )
1 słoik dżemu wiśniowego
kolorowe cukrowe kwiatuszki



Tort wiśniowy z migdałową nutą - przygotowanie


Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno z cukrem.
Potem dodawać po jednym żółtku, połączyć na wolnych obrotach a następnie w porcjach dodawać przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia oraz zmielone migdały.
Masę delikatnie połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 4 krążki.
( Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej )

Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na krem.

Wiśnie odsączyć z soku.

Na talerzu obrotowym położyć pierwszy placek, nasączyć go sokiem z wiśni, posmarować dżemem i wyłożyć część masy śmietanowej.
Rozłożyć część wiśni.
Czynność powtarzać a na koniec posmarować górę i boki tortu, udekorować resztą masy i wiśniami.
Tort schłodzić w lodówce a przed podaniem posypać cukrowymi kwiatuszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.