Jarmuż duszony z żurawiną i jabłkami

Sezon jarmużowy trwa w najlepsze i mam nadzieję, że przygotowujecie to smaczne warzywko, bo mam nowy pomysł na wykorzystanie go w obiadowym menu. Jarmuż nie ma sobie równych jeśli chodzi o wartości odżywcze i zdrowotne, dlatego nie może go zabraknąć w zdrowej kuchni.

Tym razem udusiłam jarmuż ze świeżą żurawiną i jabłkami. Skarmelizowane jabłka i kwaśna żurawina to doskonałe dodatki smakowe do jarmużu. Voila pyszna jarzynka do obiadu gotowa!

Składniki:

  • 1 łodyga jarmużu (6-8 liści)
  • 2 jabłka
  • 1/3 szklanki świeżej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej+masło
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150-200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • liście jarmużu oberwać z łodygi, następnie wyciąć grube nerwy liściowe. Zblanszować we wrzątku przez kilka minut. Odsączyć na durszlaku i pokroić na mniejsze kawałki
  • jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę
  • na dużej patelni zeszklić dowolnie pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać masło i miód, dołożyć jabłka z żurawiną i dusić przez kilka minut. Na koniec wmieszać zblanszowany jarmuż, doprawić solą, pieprzem, podlać śmietaną kremówką i dusić następne kilka minut do zagęszczenia jarzynki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *