Kruchę ciasto ze śliwką i budyniem

Drukuj
30.10.2019   Magda

Jak jesień to koniecznie ciasto ze śliwką. Jest to jedno z moich ulubionych owoców na ciasto. Zawsze stawiam na ciasto kruche, napełniam je po brzegi śliwkami i czekam, aż ciepło piekarnika uczyni cud ze śliwkami, sprawi, że staną się cudownie słodkie, puszczą sok i utworzą soczysty środek ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać dodatkowy element nadzienia i dodałam śmietankowy budyń wzmocniony prawdziwą wanilią. Efekt przerósł oczekiwania, ciasto zniknęło natychmiastowo i tylko ocieraliśmy łzy, że zrobiłam zdecydowanie za małą blachę.

Składniki (na blachę o wymiarach około 23x23cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła i odrobinę do wysmarowania formy
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bułka tarta doi wysypania formy

Na nadzienie:

  • 500g śliwek węgierek
  • 500ml mleka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 3 łyżki cukru

 

Zaczynamy od zrobienia ciasta – na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Nożem siekamy masło z suchymi składnikami aż będziemy mieć bardzo drobne kawałki – to ułatwi wyrabianie ciasta. Do ciasta dodajemy jajka i zagniatamy ciasto rękami, aż stanie się sprężyste. Formujemy ciasto w wałek, odcinamy 1/3 i tą część wkładamy do zamrażalnika, wcześniej owijając ją folią. Resztę ciasta, także owinięte w folię, wkładamy do lodówki.

 

Przygotowujemy budyń – do rondelka wlewamy 2/3 przygotowanego mleka, dodajemy cukier i nasionka z wanilii. Wstawiamy na ogień. Do reszty mleka wsypujemy opakowanie budyniu, dokładnie mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy zawiesinę, cały czas mieszając w rondelku. Gotujemy do chwili uzyskania budyniu o konsystencji gęstej śmietany. Ściągamy z ognia do lekkiego ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°.  Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

 

Ciastem z lodówki wyklejamy dno i boki formy, do około 2 centymetrów wysokości. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i układamy rozcięciem do góry na dnie ciasta. Całość zalewamy równomiernie budyniem. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut do chwili, aż wierzch jest zarumieniony. Wystawiamy z piekarnika do całkowitego ostygnięcia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.