Makaron z boczniakami w kremowym sosie, do tego chrupiąca cieciorka i szpinak. Świetne danie dla wszystkich amatorów spaghetti: wyraziste, złożone a przy tym proste do zrobienia.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Makaron z boczniakami to pyszne wegetariańskie danie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych potraw, ponieważ jest bardzo treściwe i sycące

Makaron z boczniakami i inne dania z boczniaków

Boczniaki w naszej kuchni zaczynają odgrywać coraz ważniejszą rolę. Te pyszne grzyby, wyjątkowo zdrowe, bogate w białko i minerały spokojnie mogą zastąpić mięso.

Makaron z boczniakami jest daniem wyjątkowym dzięki złożonej teksturze, smakom, co jest pochodną sposobu gotowania. Mamy tu chrupiącą, smażoną cieciorkę, mięsiste grzyby, aksamitny szpinak i spaghetti zanurzone w kremowym sosie. Makaron z boczniakami gotowany jest w taki sposób, że spaghetti tylko kilka minut spędza w wodzie, a potem „dochodzi” w śmietanowym sosie, nabierając wyjątkowego smaku.

Przepis na makaron z boczniakami, cieciorką i szpinakiem pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com

Polecamy Wam inne przepisy z boczniakami:

Kluski śląskie z boczniakami i szpinakiem

Domowe gnocchi z boczniakami

Flaczki z boczniaków po warszawsku

Składniki:

  • Puszka cieciorki
  • 250 g boczniaków
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti lub buccatini
  • Garść szpinaku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu  
  • 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 200 ml śmietany 12 proc.
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Cieciorkę przepłucz na sicie, odsącz, osusz ręcznikiem. Rozgrzej w rondlu 3 łyżki oleju. Wysyp do niego cieciorkę i smaż ba dość mocnym ogniu przez 7 minut aż ziarenka dobrze się przypieką. Zdejmij z rondla.

Krok 2

Boczniaki posiekaj w paski lub porwij rękami na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondla i smaż przez 5 minut, aż się zrumienią. Zdejmij z rondla.

Krok 3

Posiekaj drobno szalotkę i ząbki czosnku, wsyp do rondla. Dodaj rozmaryn (jeśli używasz suszonego, zetrzyj go w moździerzu lub przesiekaj nożem). Zamieszaj i smaż na wolnym ogniu 5 minut. Następnie wlej śmietanę, rozmieszaj i duś na wolnym ogniu.

Krok 4

W międzyczasie wlej do garnka 2 litry wody, posól. Zagotuj. Włóż do wrzątku makaron, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Przełóż szczypcami makaron do rondla z sosem, dodaj garść szpinaku, wymieszaj i duś wszystko razem przez 4 minut. Podlej makaron wodą, w której się gotował jeśli sos jest za gęsty.

Krok 5

Na koniec dodaj do makaronu boczniaki i cieciorkę oraz parmezan. Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!