Makaron z boczniakami w kremowym sosie, do tego chrupiąca cieciorka i szpinak. Świetne danie dla wszystkich amatorów spaghetti: wyraziste, złożone a przy tym proste do zrobienia.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Makaron z boczniakami i inne dania z boczniaków
Boczniaki w naszej kuchni zaczynają odgrywać coraz ważniejszą rolę. Te pyszne grzyby, wyjątkowo zdrowe, bogate w białko i minerały spokojnie mogą zastąpić mięso.
Makaron z boczniakami jest daniem wyjątkowym dzięki złożonej teksturze, smakom, co jest pochodną sposobu gotowania. Mamy tu chrupiącą, smażoną cieciorkę, mięsiste grzyby, aksamitny szpinak i spaghetti zanurzone w kremowym sosie. Makaron z boczniakami gotowany jest w taki sposób, że spaghetti tylko kilka minut spędza w wodzie, a potem „dochodzi” w śmietanowym sosie, nabierając wyjątkowego smaku.
Przepis na makaron z boczniakami, cieciorką i szpinakiem pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com
Polecamy Wam inne przepisy z boczniakami:
Kluski śląskie z boczniakami i szpinakiem
Flaczki z boczniaków po warszawsku
Składniki:
- Puszka cieciorki
- 250 g boczniaków
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti lub buccatini
- Garść szpinaku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- 200 ml śmietany 12 proc.
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Cieciorkę przepłucz na sicie, odsącz, osusz ręcznikiem. Rozgrzej w rondlu 3 łyżki oleju. Wysyp do niego cieciorkę i smaż ba dość mocnym ogniu przez 7 minut aż ziarenka dobrze się przypieką. Zdejmij z rondla.
Krok 2
Boczniaki posiekaj w paski lub porwij rękami na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondla i smaż przez 5 minut, aż się zrumienią. Zdejmij z rondla.
Krok 3
Posiekaj drobno szalotkę i ząbki czosnku, wsyp do rondla. Dodaj rozmaryn (jeśli używasz suszonego, zetrzyj go w moździerzu lub przesiekaj nożem). Zamieszaj i smaż na wolnym ogniu 5 minut. Następnie wlej śmietanę, rozmieszaj i duś na wolnym ogniu.
Krok 4
W międzyczasie wlej do garnka 2 litry wody, posól. Zagotuj. Włóż do wrzątku makaron, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Przełóż szczypcami makaron do rondla z sosem, dodaj garść szpinaku, wymieszaj i duś wszystko razem przez 4 minut. Podlej makaron wodą, w której się gotował jeśli sos jest za gęsty.
Krok 5
Na koniec dodaj do makaronu boczniaki i cieciorkę oraz parmezan. Wymieszaj i podawaj.
Smacznego!