Chleb z płatkami owsianymi

Kolejny chleb na maślance,tym razem z dodatkiem płatków owsianych.










  400 g mąki pszennej typ 500

150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g płatków owsianych

350 ml maślanki

200 ml wody

40 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli
garść nasion słonecznika
 Mąkę przesiać do miski, dodać sól,płatki i słonecznik, wymieszać. 
Maślankę z wodą lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem).
Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy, włożyć ponownie do miski wysypanej mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem jeszcze godzinę. 
Po tym czasie do wysmarowanego masłem garnka (naczynia) żaroodpornego z pokrywą przełożyć ciasto chlebowe, oprószyć mąką wierzch (przez sitko),naciąć żyletką wzorki,ale nie jest to koniecznie. 
Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę do 230 st i piec 10 min, potem zmniejszyć temperaturę na 200 st i piec 30 min, następnie odkryć pokrywkę (uważać żeby się nie poparzyć!), i jeszcze piec 10 min. 

 
Upieczony chlebek wyjąć na kratkę i wystudzić.






 a tak wygląda od spodu



Komentarze

Popularne posty