Naleśniki z kurczakiem i brokułami – to mój pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu, ale również na tanie, sycące danie, które świetnie sprawdza się na wynoś do pracy do lunchboxa i które świetnie się mrozi, więc możemy przygotować więcej na kolejne posiłki (co bardzo ułatwia życie osobom zapracowanym).

Sobota to u nas dzień naleśników bo lubi je cała rodzina, część z nich zjadana jest na bieżąco, część zostaje na kolejne dni na śniadania czy kolacje a część idzie właśnie do faszerowania i mrożenia.

Tutaj znajdziecie mój niezawodny przepis podstawowy na naleśniki!

 

 

PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM

Składni na naleśniki z kurczakiem i brokułem:

8-10 naleśników – przepis

1 duża pierś kurczaka (lub inne mięso kurczaka) z rosołu

1 cebula

1 marchewka

ok 300g brokuła

3 łyżki jogurtu greckiego

pieprz

sól

ząbek czosnku

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

olej

8-10 plasterków sera żółtego

 

Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i brokułem:

Kurczaka kroimy w małe kawałki i podsmażamy na złoto na oleju oprószając przyprawą do kurczaka, zdejmujemy na talerz.

Na patelni szklimy na oleju drobniutko posiekaną cebulę.

Dodajemy marchew starta n tarce i podsmażamy.

Brokuła gotujemy w osolonym wrzątku (zobacz wpis Jak ugotować brokuła), odcedzamy, siekamy nożem, dodajemy do cebuli i marchewki.

Dodajemy kurczaka i przyprawy, podsmażamy 2-3 minutki.

Wyłączamy grzanie, dodajemy jogurt, mieszamy.

Na naleśniku układamy plaster sera żółtego i kopiastą łyżkę farszu, zawijamy najpierw brzegi naleśnika do środka a potem rolujemy całość.

 

 

Naleśniki z kurczakiem i brokułami