Chlebek pita

Kurczak w picie

Placki pszenne pieczone w piekarniku. Mocno napuszają się podczas pieczenia. Z przepisu uzyskacie 4 pity, które możecie dowolnie nadziewać – warzywami, mięsem, sosami.

Moja wersja nadzienia to mięso drobiowe zamarynowane w jogurcie i przyprawie do gyrosa i usmażone na patelni, kapusta, czerwona cebula, pomidory, awokado i sos czosnkowy.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 5 g suchych drożdży
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z drożdżami.

Dodać ciepłą wodę, oliwę i sól i wymieszać (najlepiej mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego).

Uformować kulę, umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.

Pita

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką.

Wyrobić i podzielić na 4 części.

Każdą z części ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm.

Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.

Placki najlepiej piec na kamieniu do pizzy. Jeśli nie posiadacie kamienia, skorzystajcie z dużej blachy.

Kamień lub blachę nagrzać przed pieczeniem

Pity piec w temp. 220ºC przez ok. 14 minut.

Placki rosną gwałtownie na początku pieczenia.

Po upieczeniu rozkroić i nadziać mięsem i/lub warzywami oraz ulubionym sosem.

Pita 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.