Botwinka

Botwinka to zdecydowanie moja ulubiona zupa. Uwielbiam ją, mogłabym ją jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Dużo koperku, dużo buraczków i cóż więcej do szczęścia potrzeba? ;)



Botwinka  składniki:
2 udka z kurczaka
2 pałki z kurczaka
duży pęczek botwinki
2 buraki
1/2 selera
3 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 jałowce
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 por

Botwinka  wykonanie:
Kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i nastawiamy na wolny ogień. Zbieramy szumowiny. Następnie dodajemy obraną marchewkę, por, buraka, seler i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny wywar. Odcedzamy. Marchewkę i buraka kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Liście botwinki kroimy na 1 cm wielkości, dodajemy do zupy, koperek drobno siekamy. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Podajemy ze smażonymi ziemniakami, chociaż ja wolę samą taką zupę, bez niczego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai