Klopsiki z mięsa mielonego z indyka z potrawką warzywną z jarmużem

Klopsiki z mięsa mielonego z indyka z potrawką warzywną z jarmużem


Z podanej porcji wychodzi 9 klopsików z cudownie pyszną potrawką pełną witamin


Co potrzeba na klopsiki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka,

  • 2 duże cebule,

  • 1 i ½ płaskiej łyżeczki soli,

  • ½ łyżeczki ostrej papryki,

  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu,

  • 1 jajko,

  • ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia klopsików,

  • olej do smażenia
Co potrzeba na potrawkę:
  • 100 g świeżego jarmużu,

  • 1 esencja Knorr do duszonych warzyw,

  • 2 pomidory,

  • 1 duża, mięsista, czerwona papryka,

  • 4 duże cebule,

  • 4 łyżki oleju do smażenia,

  • ½ łyżeczki pieprzu,

  • ½ łyżeczki cukru
Wykonanie klopsików:

Cebulę kroimy drobno, dusimy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, studzimy. Do miski dajemy mięso, jajko, bułkę tartą i wystudzoną cebulę, dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą do obtaczania klopsików. Bierzemy w rękę porcję mięsa (lepi się do rąk) nieco mniejszą niż piłeczka do tenisa ziemnego, robimy kulkę, a następnie wyrabiamy z niej walec, obtaczamy w bułce tartej, układamy na patelni z rozgrzanym olejem, smażymy na rumiano z każdej strony. Klopsiki doskonale komponują się smakowo z potrawką warzywną z jarmużem, papryką, pomidorem i cebulką.

Wykonanie potrawki:

Dla wydobycia i podkreślenia smaku warzyw użyłam esencji Knorr do duszonych warzyw



Do osobnych miseczek kroimy warzywa. Cebulę kroimy w mniejszą kostkę, liście jarmużu z wyciętymi nerwami łodygowymi kroimy w drobne paseczki, paprykę ostrym nożem pozbawiamy skóry i kroimy w drobne paseczki. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki. W rondelku w teflonem lub warstwą ceramiczną rozgrzewamy olej, dajemy cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy esencję Knorr do duszonych warzyw, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy jarmuż, mieszamy, smażymy 10 minut na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy paprykę, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszamy. Dodajemy pomidory razem z sokiem, cukier i pieprz, mieszamy, gotujemy na mniejszym płomieniu, aż do chwili, kiedy zredukuje się sok z pomidorów. Potrawka powinna być gęsta.

Smacznego :))

mielone, indyk, cebula, jarmuż, czerwona papryka, pomidory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1