Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym


Z podanej ilości mięsa wychodzi 16 sztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego


Co potrzeba:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,

  • 1 duża cebula,

  • 1 jajko,

  • 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego,

  • 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego,

  • 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów,

  • 1 nie czubata łyżeczka soli

  • ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej,

  • 1 pełna łyżka posiekanej natki selera,

  • Pieprz,

  • Olej rzepakowy

Wykonanie:

Cebulę kroimy drobno, smażymy na 4 łyżkach oleju, przestudzoną dajemy do mięsa. Dodajemy jajko, 2 czubate łyżki bułki tartej, sól, natkę selera, ostrą paprykę, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być 1,5 – 2,0 cm. W garnku zagotowujemy bulion lub wywar mięsno-warzywny, dodajemy przecier pomidorowy, wkładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym płomieniu 30 minut. Na koniec dodajemy ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, w razie potrzeby doprawiamy solą.

Smacznego :))

mięso mielone, wołowina, cebula, jajka, przecier pomidorowy, bulion

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1