Biszkopt z kremem rabarbarowym


Biszkopt z kremem rabarbarowym


Dla wszystkich łasuchów opracowałam przepis na krem rabarbarowy, który w połączeniu z delikatnym biszkoptem i kokosem tworzy doskonałe trio, a rabarbar w tym kremie wcale nie jest kwaśny. Nie wierzycie? Spróbujcie. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 x 36 cm


Co potrzeba na biszkopt:
  • 6 jaj,

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Co potrzeba na krem rabarbarowy:
  • 6 szt rabarbaru czerwonego, nie za bardzo grubego,

  • 1 budyń waniliowy (60 g) z cukrem,

  • 4 łyżki cukru,

  • 3 żółtka,

  • 250 g miękkiego masła
Co potrzeba na warstwę kokosową:
  • 2 łyżki masła,

  • 2 łyżki cukru,

  • 100 g kokosu

Biszkopt pieczemy według TEGO przepisu, a kiedy wystygnie, przekrajamy go na dwie części. Robimy krem rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki 1 - 1,5 cm, dajemy do rondelka, dolewamy 1 szklankę wody, 2 łyżki cukru, gotujemy na małym płomieniu 5 minut cały czas mieszając. Część rabarbaru rozgotuje się, a część będzie twarda i taka ma być. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Do kubka wsypujemy budyń, wlewamy 1/3 szklanki zimnej wody, mieszamy. Kiedy rabarbar pogotuje się pięć minut wlewamy do niego budyń, mieszamy, czekamy, aż się zagotuje, Dokładnie mieszamy, odstawiamy, żeby nieco przestygł. Jajka sparzamy wrzącą wodą. Wystarczy nalać do miseczki wrzątku i 10 sekund trzymać w nim jajka, wyjąć łyżką. Robimy to, żeby uniknąć ewentualnej salmonelli, która może być na skorupkach. Do ciepłego budyniu dodajemy 3 żółtka, mieszamy. W misce ucieramy masło z 2 łyżkami cukru na gładka masę, dodajemy małymi porcjami masę budyniową, za każdym razem dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masa będzie słodkawa z chrupiącym rabarbarem, który nie będzie już kwaśny. Jedną część biszkopta razem z papierem do pieczenia wkładamy z powrotem do blachy, wykładamy 3/4 masy, równomiernie rozprowadzamy, przykładamy drugą częścią biszkopta, delikatnie dociskamy, wykładamy resztę masy, rozprowadzamy równomiernie po wierzchu. Przygotowujemy warstwę kokosową: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kokos, smażymy na małym płomieniu do zrumienienia się kokosu cały czas mieszając. Uważajcie, ponieważ łatwo się przypala. Gotowy kokos odstawiamy do wystudzenia a następnie wykładamy go na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny żeby biszkopt zwilgotniał od kremu.

Smacznego :))

rabarbar, wiórki kokosowe, kokos

5 komentarzy:

  1. Super ciasto, szczególnie kusi mnie krem z rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też skusił krem rabarbarowy. Ale się zwarzył... Ciasto jest smaczne itp., ale efekt zwarzonego kremu jest taki sobie. Co mogłam zrobić nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na ogół daję po łyżce, nigdy mi się nie zważył żaden krem, nie tylko ten rabarbarowy.

      Usuń
  3. Dzięki za odpowiedź, zrobię ponownie bo ciasto przepyszne. Zwłaszcza na drugi dzień jak się zwiąże. Pozdrawiam. Anna

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzymam kciuki, na pewno teraz się wszystko uda :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1