Taką słoninę robiły nasze babcie i prababcie, nie marnując
ani kawałeczka. Pamiętam taką słoninę z dzieciństwa, kiedy mój tato zimą jadł
ją z cebulą i mówił, że to najlepsza witamina na przeziębienia. Myślę, że wielu
z Was też pamięta jej smak
Co potrzeba:
- 1,2 – 1,5 kg słoniny o grubości co najmniej 2 cm,
- 2 kg soli kamiennej,
- Papryka słodka,
- Liście laurowe,
- Ziele angielskie,
- 3 duże ząbki czosnku
Potrzebny Wam będzie szerszy garnek z przykrywką. Słoninę
dzielimy na 4-5 kawałków tak, żeby można ją było umieścić w garnku. Czosnek
przepuszczamy przez praskę, nacieramy nim każdy kawałek słoniny ze wszystkich
stron, posypujemy obficie papryką również ze wszystkich stron. Na każdym
kawałku układamy po 2 liście laurowe i po 4 ziarna ziela angielskiego. Na dno
garnka wysypujemy równomiernie sól na grubość ok. 3 cm, na nią kładziemy (ile się zmieści), jeden
obok drugiego, na płasko, kawałki słoniny liśćmi i zielem do dołu. Na ich wierzchu kładziemy po dwa liście i 4 ziela
angielskie, tak jak na spodniej stronie. Całość szczelnie obsypujemy solą,
układamy następne kawałki przyprawione tak, jak te na dnie, obsypujemy solą i
tak do wyczerpania słoniny. Po ułożeniu wszystkich kawałków w garnku, sypiemy
tyle soli, ile potrzeba do przykrycia całej słoniny łącznie z jej bokami.
Przykrywamy garnek, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 tygodnie. Słonina
będzie oddawać wilgoć do soli. Po tym czasie możecie spróbować jak smakuje. W
tym celu wyjmujemy jeden kawałek, pozostawiając resztę w soli, otrzepujemy ją
delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Słonika
będzie dość słona i bardzo aromatyczna. Można ją dawać na kanapki razem z
cebulą albo papryką, pomidorem, ogórkiem lub z tym, na co macie ochotę. Kanapek
nie trzeba już solić. Bardzo dobra jest do smażenia jajecznicy lub wędlin na
patelni. Wyjęty kawałek słoniny można zawinąć w aluminiową folię i przechowywać
w lodówce do bieżącego użycia, resztę trzymamy w soli. Tak trzymana słonina może stać bardzo długo. Jeśli słonina jest ze skórą, nacinamy ją w kratkę.
Smacznego :))
Super ;-D
OdpowiedzUsuńDzięki :D
OdpowiedzUsuń