Słonina dojrzewająca w soli

Słonina dojrzewająca w soli


Taką słoninę robiły nasze babcie i prababcie, nie marnując ani kawałeczka. Pamiętam taką słoninę z dzieciństwa, kiedy mój tato zimą jadł ją z cebulą i mówił, że to najlepsza witamina na przeziębienia. Myślę, że wielu z Was też pamięta jej smak

Co potrzeba:
  • 1,2 – 1,5 kg słoniny o grubości co najmniej 2 cm,
  • 2 kg soli kamiennej,
  • Papryka słodka,
  • Liście laurowe,
  • Ziele angielskie,
  • 3 duże ząbki czosnku
Wykonanie:

Potrzebny Wam będzie szerszy garnek z przykrywką. Słoninę dzielimy na 4-5 kawałków tak, żeby można ją było umieścić w garnku. Czosnek przepuszczamy przez praskę, nacieramy nim każdy kawałek słoniny ze wszystkich stron, posypujemy obficie papryką również ze wszystkich stron. Na każdym kawałku układamy po 2 liście laurowe i po 4 ziarna ziela angielskiego. Na dno garnka wysypujemy równomiernie sól na grubość ok. 3 cm, na nią kładziemy (ile się zmieści), jeden obok drugiego, na płasko, kawałki słoniny liśćmi i zielem do dołu. Na ich wierzchu kładziemy po dwa liście i 4 ziela angielskie, tak jak na spodniej stronie. Całość szczelnie obsypujemy solą, układamy następne kawałki przyprawione tak, jak te na dnie, obsypujemy solą i tak do wyczerpania słoniny. Po ułożeniu wszystkich kawałków w garnku, sypiemy tyle soli, ile potrzeba do przykrycia całej słoniny łącznie z jej bokami. Przykrywamy garnek, wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 tygodnie. Słonina będzie oddawać wilgoć do soli. Po tym czasie możecie spróbować jak smakuje. W tym celu wyjmujemy jeden kawałek, pozostawiając resztę w soli, otrzepujemy ją delikatnie papierowym ręcznikiem, kroimy w bardzo cienkie plasterki. Słonika będzie dość słona i bardzo aromatyczna. Można ją dawać na kanapki razem z cebulą albo papryką, pomidorem, ogórkiem lub z tym, na co macie ochotę. Kanapek nie trzeba już solić. Bardzo dobra jest do smażenia jajecznicy lub wędlin na patelni. Wyjęty kawałek słoniny można zawinąć w aluminiową folię i przechowywać w lodówce do bieżącego użycia, resztę trzymamy w soli. Tak trzymana słonina może stać bardzo długo. Jeśli słonina jest ze skórą, nacinamy ją w kratkę.

Smacznego :))

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1