Kotlety po zbójnicku są na prawdę smaczne, idealnie sprawdzają się na wszystkich przyjęciach i nie tylko. Idealne na diad, smaczne na ciepło jak i na zimno, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg schabu wieprzowego
- sól, pieprz, papryki w proszku do smaku i czosnek
- 3 jajka i bułka tarta do panierowania
FARSZ :
- 300 g pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki oleju
- 2 duże łyżki ketchupu
- sól, pieprz do smaku
- 2 kulki mozzarelli
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso ubijamy na cienkie kotlety, przyprawiamy i panierujemy w jajku i bułce tartej.
- Smażymy na patelni na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczarki szatkujemy, cebulę, paprykę, ogórki i 1 mozzarelle kroimy w kostkę.
- Drugą mozzarellę ścieramy na tarce.
- Pieczarki, cebulę i paprykę podpiekamy na oleju aż płyny odparują. Doprawiamy do smaku, następnie dokładamy ogórka i chwilkę podpiekamy. Farsz przekładamy do miseczki i jak przestygnie dodajemy pokrojoną mozzarellę. Na kotlety nakładamy po łyżce farszu, wierzch posypujemy tartą mozzarellą.
- Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200 % C, przez około 15 minut aż ser się rozpuści.
- Kotlety po zbójnicku podajemy ciepłe, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz