piątek, 25 października 2019

Spaghetti z pesto

Dziś mamy Światowy Dzień Makaronu, a że uwielbiam kuchnię włoską dziś przygotowałam spaghetti z pesto. Jest to szybkie, proste i smaczne danie. Polecam.

Składniki:
- 1 duża doniczka bazylii, 
- 1 ząbek czosnku,
- ok. 70 ml oliwy z oliwek (extra vergine),
- ok. 10 g tartego Parmezanu/Grana Padano lub innego twardego sera np. Bursztyn,
- ok. 2 łyżki orzeszków pinii (prażonych na suchej patelni),
- świeżo zmielona sól morska i czarny pieprz (do smaku),
- 400 g spaghetti,

Wykonanie:
Orzeszki prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować w blenderze, tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem. Makaron spaghetti gotujemy w dobrze osolonej wodzie na al dente (ok. 10 min). Najbardziej lubię spaghetti firmy Barilla. Odlewamy makaron pozostawiając odrobinę wody z niego. Następnie do garnka dodajemy pesto, łączymy z makaronem, dolewamy ewentualnie odrobiny wody. Wykłady na talerz, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu lub innego twardego tartego sera. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari