Placuszki jogurtowe

Delikatne, słodkie, puszyste i lekkie. Pyszna przekąska dla całej rodziny. Znikają z talerza błyskawicznie :)
Składniki:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:
1. W misce połączyć jogurt, jajka, wodę mineralną i rozpuszczone wcześniej na ogniu, ostudzone masło. Zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
2. Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, łyżką kłaść niewielkie placuszki. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem placuszki lekko oprószyć cukrem pudrem.

3 komentarze: