Kaszotto z krewetkami i szpinakiem

Mało mnie tu ostatnio, jakoś nie mam za bardzo czasu ani weny na wymyślanie nowych przepisów, ale ostatnio udało mi się upichcić takie oto pyszne kaszotto z krewetkami i szpinakiem. Uwielbiam połączenie kaszy bulgur z krewetkami – a Wy, jaką kaszę najbardziej lubicie? 😉

Składniki na 2 porcje:

– 30g dużych krewetek
– 200g świeżego szpinaku
– 100g kukurydzy konserwowej
– 1 kubek kaszy bulgur
– 1 duża cebula
– 100ml białego wina wytrawnego
– 50g masła (u mnie klarowane)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie świeża kolendra, kurkuma, czubryca żółta, granulowany czosnek, sól i pieprz)


Krewetki dokładnie oczyścić, kaszę dokładnie wypłukać, szpinak umyć i osuszyć, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać szpinak i smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie dodać kaszę, kukurydzę i smażyć przez kolejne 3 minuty, następnie wlać wino i wymieszać. Gdy wino odparuje, wlać 2 kubki gorącej wody – gotować mieszając co jakiś czas przez około 20 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodać krewetki i przyprawy, wymieszać i gotować pod pokrywką z dziurką aż cała woda odparuje. Gdy ziarna będą miękkie zdjąć z ognia, dodać kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem polecam wmieszać trochę sera cheddar startego na tarce na drobnych oczkach.
Smacznego 🙂


Kaszotto z krewetkami i szpinakiem
Kaszotto z krewetkami i szpinakiem
Kaszotto z krewetkami i szpinakiem
Please follow and like us:

1 thought on “Kaszotto z krewetkami i szpinakiem”

  1. Pingback: Kaszotto z krewetkami i szpinakiem | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.