upiorna pieczeń
Obiady Przepisy

Łapa truposza, czyli upiorna pieczeń

Pozostajemy w klimacie Halloween! Było śniadanie, teraz czas na danie główne 😉 Dziś proponuję Wam przepis na upiorną pieczeń… Łapę truposza! Jest to pieczeń w kształcie dłoni, która dzięki połączeniu rozpuszczonego sera i odrobiny sosu barbecue zyskuje efekt spalonej skóry. Dodatkowo por wygląda jak wystająca kość! To wszystko nadaje naszej potrawie jeszcze bardziej makabryczny wygląd – w sam raz na Halloween 😉 W dodatku jest strrrasznie prosta. Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 25 g tartego sera żółtego
  • 1 por (biała część)
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu barbecue

Sposób wykonania:

  • Obraną i umytą marchewkę oraz paprykę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa przekładamy na sitko wyłożone gazą i delikatnie solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
  • Pół cebuli kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy mięso, przyprawy i cebulę. Marchewkę i paprykę odciskamy z nadmiaru wody i dorzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
  • Na blasze wyłożonej papierem układamy naszego pora. Oblepiamy go mięsem tworząc kształt dłoni pozostawiając czysty kawałek pora na końcu. Łapę smarujemy 2 łyżkami sosu bbq. Z pozostałej cebuli wycinamy kawałki, które utworzą paznokcie, nie muszą być ładne i dokładne – to w końcu łapa truposza 😉
  • Łapę pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po tym czasie mięso posypujemy serem i pieczemy kolejne 15 minut. Gotową pieczeń wyciągamy z piekarnika i smarujemy pozostałym sosem. Podajemy na purée ziemniaczanym. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis