sobota, 19 października 2019

ciasto makowe z kremem i czekoladowa glazurą



Składniki
    ciasto
  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 150 g maku
  • 50 g mąki + 1 łyżka pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
    krem
  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 300 ml + 2 łyżki mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego proszek
  • 300 g masła
    przełożenie
  • 200 ml mocnej kawy
  • około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza)
    glazura czekoladowa
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 ml kremówki 30%


Wykonanie


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza
forma blaszki 21x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, aż sztywno. Powoli dodawać cukier i kontynuować ubijanie, aż białka są sztywne i błyszczące.
Wymieszać mąkę ,mak i proszek do pieczenia w małej misce. Połączyć z ubitymi białkami.
Piec ciasto około 30-35 lub do suchego patyczka .Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Umieść żółtka i cukier w rondelku i dobrze wymieszać. Dodać mleko i budyń waniliowy ,wszystko ubić na gładko.
Ogrzewać mieszaninę mieszając trzepaczką , przez cały czas, aż zacznie gęstnieć.
To około 10 minut. Gotowy budyń przestudzić .Masło w temperaturze pokojowej pokroić na kostki. Budyń miksować z masłem na gładki krem.
Na ciasto makowe ,wyłożyć gotowy krem. Na to ciastka zamaczane chwilkę w kawie -nie mogą się dużo namoczyć .Na wierzch glazurę czekoladową.
Pokruszoną czekoladę dać do rondelka z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, często mieszając, aż wszystko się rozpuści .Gotowe rozprowadzić równomiernie na ciasto i wstawić do lodówki na stężenie czekolady:))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com