Zapiekanka mięsno-makaronowa z fasolą i czarnuszką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Przedstawiam Wam jeden z tych pysznych i prostych obiadów.
Sycący i pachnący!
I pełen zdrowych strączków od Kupiec

Fasola jaś to jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. Dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawą diety wegetariańskiej. Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy, obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jest też prawdziwą bombą witaminową, zawiera bowiem witaminy z grupy B oraz E i A, a także potas i kwas foliowy. Nasiona fasoli to też doskonałe źródło błonnika, przyczyniającego się do usprawnienia funkcjonowania układu pokarmowego.


Co nam trzeba?

Opakowanie fasoli piękny Jaś tyczny
opakowanie makaronu- u mnie duże rurki 500g
700g mięsa mielonego
2 duże cebule
łyżka oleju rzepakowego
przyprawy, po pół łyżeczki: sól, pieprz, papryka słodka, cząber, papryka ostra
sos: 100ml mleka plus jajko plus 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki tarkowanego sera, najlepiej mozzarella
Ser żółty- plastry na wierzch
łyżka czarnuszki plus łyżeczka

Robimy!

Fasolę należy przed ugotowaniem moczyć w chłodnej wodzie około 10–12 godzin. W czasie moczenia nasiona powiększają masę 2–3-krotnie. Następnie gotujemy, przez pierwsze 10 minut dobrze jest gotować fasolę na dużym ogniu, a następnie na wolnym, aż do miękkości.

Makaron gotujemy al dente.
Mięso przesmażamy na oleju dodając pokrojoną drobno cebulę. Dajemy przyprawy.
W dużej misie mieszamy ze sobą makaron z mięsem i fasolą. Zalewamy sosem, lekko dosalamy do smaku, mieszamy dokładnie.
Wykładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy lekko czarnuszką. Układamy żółty ser, aby zakrył nam górę.
Pieczemy około minut w 190 stopniach.
Podajmy lekko obsypując czarnuszką. Pyszne z sosem czosnkowym.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×