sobota, 19 października 2019

Pieczona pierś z indyka





Składniki

U mnie 2 kg piersi z indyka


  • 1 kg pierś z indyka
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki papryka słodka mielona
  • 1/2 łyżeczki tymianek
  • 1/2 łyżeczki czarny pieprz świeżo mielony
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki oliwa
  • 3 ząbki czosnek
  • 60 ml sok z cytryny= to około z jednej cytryny
  • rękaw do pieczenia

Wykonanie

Czosnek posiekać drobno nożem.
W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy z czosnkiem,
ale bez soli .
Pierś natrzeć solą, a następnie mieszanką oliwy z przyprawami.
Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie pierś włożyć do rękawa do pieczenia.
Piec 1 godzinę w temp. 180 stopni. Odstawić do wystygnięcia przed krojeniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com