Obiad dla wnuka i babci. Postanowiłam zrobić coś ciekawego i kolorowego. Bardzo nam smakowało.

Makaron

Przygotowanie makaronu – do dużego garnka wlać wodę, lekko osolić. Do wrzącej wody wrzucić makaron i gotować 1 minutę. Odlać wodę i przelać makaron zimną wodą. Odstawić.

Przygotowanie nadzienia – na patelnię wlać olej i rozgrzać. Cebulkę drobno pokroić, czosnek posiekać, wrzucić wszystko na patelnię. Smażyć mieszając aż cebulka straci kolor surowizny. Teraz już kolej na mięsko, pokrojone w kostkę papryczki, pieczarki pokrojone drobno, dodać odcedzoną kukurydzę. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Dodać kurkumę i zioła prowansalskie. Smażyć co jakiś czas zamieszać. Mięso tylko ma stracić kolor surowizny. Następnie wlać wodę i dodać przecier pomidorowy. Gotować 5 minut. Wymieszać.

Tym nadzieniem faszerować wcześniej podgotowane muszelki. Rozłożyć muszelki na dnie żaroodpornego naczynia.

Przygotowanie sosu – na tej samej patelni obsmażyć cebulkę, dodać pomidory z puszki, posiekany ząbek czosnku, gałkę muszkatołową,  zioła. Smażyć aż cebulka zmięknie i pomidorki trochę rozgotują. Mieszać cały czas. Gotować jeszcze chwilkę. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać potarty ser i gotować chwilkę. Cały sos wylać pomiędzy muszelki.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut. naczynie musi być przykryte.

Smacznego