Kuchenna Apteka #46 - Cynamon

Cynamon - najstarsza przyprawa świata, to kora cynamonowca, która sprzedawana jest w formie lasek lub drobno zmielonego proszku. Ma słodki, korzenny i bardzo aromatyczny smak oraz zapach, który głównie kojarzy się ze świątecznymi pierniczkami, a także szarlotką czy grzańcem. Jednak cynamon nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, hamuje rozwój grzybów i bakterii, a przede wszystkim działa przeciwzakrzepowo, obniża poziom glukozy we krwi oraz poprawia pracę mózgu. I to nie wszystkie jego właściwości!

Jednak cynamon, cynamonowi nierówny... na rynku można spotkać cynamon cejloński oraz cynamon chiński czyli kasja. Prawdziwy, ceniony cynamon to cejloński, który w porównaniu z odmianą chińską zawiera mniej substancji mających negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Warto też wiedzieć, że cynamon w większych dawkach jest toksyczny, ale spożywanie niewielkich ilości cynamonu korzystnie wpływa na nasze zdrowie! Jednak nie każdemu on służy...
Ko powinien unikać cynamonu?
Czytaj dalej ⬇




Cynamon to źródło:
  • antyoksydantów, m.in: polifenoli
  • aldehydu cynamonowego
  • octanu cynamylu 
  • alkoholu cynamylowego
  • eugenolu
  • manganu
  • wapnia
  • żelaza
  • chromu
  • błonnika
  • garbników
  • kwasu cynamonowego
  • kumaryn


Właściwości zdrowotne cynamonu:
  • pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  • obniża poziom cholesterolu
  • działa przeciwmiażdżycowo
  • obniża ciśnienie krwi
  • zapobiega tworzeniu się zakrzepów
  • obniża poziom cukru we krwi
  • pomaga stabilizować poziom glukozy w przypadku cukrzycy typu 2
  • może zmniejszać ochotę na słodycze
  • przyśpiesza przemianę materii
  • wspomaga trawienie
  • wzmaga apetyt
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • działa przeciwbiegunkowo
  • działa rozkurczowo
  • łagodzi stany zapalne
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne i bakteriobójcze
  • hamuje rozwój drożdży (np. Candida) 
  • poprawia funkcjonowanie mózgu (zwłaszcza pamięć i uwagę)
  • ma działanie rozgrzewające
  • stosowany zewnętrznie na bóle reumatyczne
  • stosowany przy przeziębieniach i zakażeniach dróg oddechowych (olejek cynamonowy)
  • dodaje energii
  • pomocny przy trądziku
  • wykazuje działanie antynowotworowe



Uwaga!
  • cynamon nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, gdyż w nadmiarze może doprowadzić do przedwczesnego porodu
  • cynamon nie jest wskazany osobom cierpiącym wrzody żołądka i dwunastnicy oraz ze skłonnościami do krwotoków
  • osoby cierpiące na kamicę wątrobową oraz zaburzenia funkcjonowania woreczka żółciowego powinny zrezygnować z cynamonu
  • cynamon na silne właściwości alergizujące - może powodować pokrzywkę, zaostrzenie astmy lub nieżyt nosa, a także obrzęk dziąseł, problemy skórne oraz potnicę
  • w nadmiernych ilościach jest toksyczny i może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek, ze względu na obecność kumaryn - ilość kumaryn zależy od gatunku cynamonu, bezpieczniejszy jest cynamon cejloński


Ciekawostki:
  • w czasach starożytnych stosowano cynamon do mumifikacji
  • stosowany jako afrodyzjak u kobiet
  • cynamon stosuje się w preparatach na cellulit 
  • cynamon cejloński w odróżnieniu od chińskiego cynamonu wonnego jest lepszej jakości i zawiera mniejszą ilość kumaryn
  • olejek cynamonowy ma właściwości odstraszające komary
  • olejek cynamonowy zmniejsza ilość wypadających włosów, łagodzi stany zapalne skóry głowy

Przepisy z cynamonem





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny