Nowe Przepisy

wtorek, 15 października 2019

Pyszna pizza z patelni

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizze z patelni, dla osób które nie mają piekarnika a chciałyby przygotować pizze w domu.

Do przygotowwnia pizzy będziemy potrzebowali:
użyłam patelni o grubym dnie 28 cm – 3 pizze

na ciasto:
400 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
1 opakowanie drożdży instant (7 g – porcja jak na 500 g mąki)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju lub oliwy

na sos:
passata pomidorowa (przecier pomidorowy)
suszona bazylia, oregano
czosnek granulowany
sól, pieprz

dodatki na pizze takie jakie lubimy

Link do filmiku przepisem na: Pizza z patelni


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem:

Do miski wsypuję drożdże, cukier i zalewam letnią wodą, następnie miskę z drożdżami odstawiam na około 10 minut.

Po 10 minutach:
Do miski z drożdżami dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, olej lub oliwę. Składniki mieszam łyżką w misce, tak żeby wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i elastyczne.

Tak przygotowane ciasto przekładam do miski posmarowanej olejem, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 60 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

W tym czasie gdy wyrasta ciasto, przygotuję sos:
Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję zioła , doprawiam solą i pieprzem, oliwę i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.

Końcowe przygotowanie pizzy:
Na blat posmarowany olejem wykładam ciasto i dzielę na trzy w miarę równe części (jeżeli mamy mniejszą patelnię, to ciasto możemy podzielić na więcej części).

Z każdego kawałka ciasta formuję dłońmi placek, wielkości patelni.

Pizze smażę na średnim palniku i na najmniejszym płomieniu.

Patelnię smaruję olejem i na ciepłą patelnię kładę placek, ciasto rozciągam palcami na wielkość patelni i smażę do momentu aż placek od spodu delikatnie się zrumieni.

Następnie przewracam na drugą stronę, smaruję sosem, kładę dodatki i posypuję serem. Nakrywam na chwilę pokrywką, tak żeby ser się roztopił. Następnie odkrywam i dosmażam bez przykrycia, spód powinien być lekko brązowy (nie cały ale w miejscach gdzie styka się z powierzchnią patelni).

Gotową pizze zdejmuję na talerz, patelnię ponownie smaruję olejem i smażę kolejną pizze.

Pizza z patelni jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.