CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Przepis na ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami, bitą śmietaną i galaretką.
Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku, na każde okazje i na każdą porę roku. Do popołudniowej kawki a w sam raz.



Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami krok po kroku pokazane jest w filmiku





CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ


SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • jajka (4 szt.)
  • cukier (3/4 szkl.)
  • mąka pszenna (1 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • mąka ziemniaczana lub budyń waniliowy (2 łyżeczki)

Bita śmietana:

  • śmietanka kremówka 30 % (600 ml.)
  • cukier puder (4 łyżki)
  • żelatyna sypka (3 łyżeczki = 9 g) + gorąca woda (1/4 szkl.)

Poncz:

  • woda (0,5 szkl.)
  • cukier (1 łyżka)
  • cytryna (1 łyżka)

Dodatkowo:

  • brzoskwinie (500 g)
  • galaretki agrestowe (2 op. =  150 g ) + gorąca woda (700 ml.)

Potrzebne gadżety:

  • foremka 25 x 30 cm.
  • waga kuchenna 
  • szklanka 250ml.
  • szpatułka
  • mikser



WYKONANIE:

1.) Biszkopt

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka (po jednym) i krótko miksujemy.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 *C 35 min.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

2.) Poncz

Do pół szklanki wody wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, dobrze mieszamy i tak otrzymanym ponczem nasączamy ostudzony biszkopt.

3.) Bita śmietana

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej bo straci właściwości żelujące!) i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno dosypując stopniowo cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy.
Bitą śmietanę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy.


4.) Galaretka z owocami

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie.  
Zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ja zazwyczaj zostawiam ciasto na noc w lodówce.


TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na pyszne wypieki wielkanocne. 


ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną

ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to zapraszam do oglądania moich vlogów na YouTube. W filmikach moich pokazuję codzienność życia w Grecji, czyli możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę innej strony. Zachęcam do subskrybcji mojego kanału Grecki Świat Rity


ZNAJDŹ MNIE NA:
🎬 YouTube: RITA creative
🧿 Moje vlogi: Grecki Świat Rity 
📷 IG: rita__creative
👫 FB: RITA creative
🎬 TikTok: rita.creative

Jeśli spodobał Ci się ten wpis i uważasz, że przepis jest wart uwagi, to udostępnij go w mediach społecznościowych oznaczając mnie #ritacreative . Dzięki!






Komentarze