Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Babka drożdżowa z cynamonem

Pyszna i uniwersalna babka drożdżowa z dodatkiem cynamonu to idealna propozycja na jesienne wieczory. Smak cynamonu nie jest dominujący, nadaje temu ciastu niezwykłego aromatu. Dla mnie cynamon to niewątpliwy atut tego wypieku. Kojarzy się z długimi jesiennymi wieczorami i kubkiem ulubionej herbaty. Babka drożdżowa z cynamonem nie wątpliwie bardzo posmakowała mojej rodzinie. Staram się ją piec, jak tylko mogę. Jednym z ulubionych dodatków do tej niezwykle smacznej babki drożdżowej są rodzynki. Bez nich nie wyobrażam sobie tego ciasta. Duża ilość kruszonki jest dopełnieniem tej babki drożdżowej. Polecam!
Składniki:
ciasto
450 g mąki pszennej
200 ml mleka
200 ml wrzącej wody
150 g cukru
100 g masła
100 g rodzynek suszonych
40 g świeżych drożdży
30 g cynamonu
4 jajka
kruszonka
100 g maki
100 g cukru
100 g masła
Ciasto: 60 ml ciepłego mleka, 30 g cukru, 30 g mąki oraz świeże drożdże łączymy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy. studzimy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Odcedzamy. Obsypujemy mąką. Do maki, cukru i cynamonu dodajemy kolejno ciepłe mleko, rozpuszczone masło, rodzynki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Kruszonka: Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą. Nie zagniatamy jednak ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do formy wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy.
cynamon, ciasto drożdżowe, babka drożdżowa
cynamon, ciasto drożdżowe, babka drożdżowa
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj