Placuszki twarogowe – rosyjskie syrniki

Placuszki twarogowe, zwane również rosyjskimi syrnikami uwielbiam od dziecka. Wcześniej przygotowywała mi je mama, obecnie ja robię je dla moich dzieci i reszty rodziny. Przepis jest naprawdę prosty, a placuszki wychodzą pyszne i sycące. Rosyjskie syrniki możecie podać zarówno na śniadanie, jak i obiad. Tradycyjnie podawane są ze śmietaną i konfiturą, ja jednak podaję je z różnymi dodatkami. Polecam Wam wersję z cukrem pudrem i owocami.

Sekretem dobrych placuszków jest prawdziwy twaróg. Nie należy tu używać rzadkich wiaderkowych lub kanapkowych odpowiedników. Pamiętajcie też, aby nie dodawać do ciasta zbyt dużej ilości mąki. Placuszki powinny być delikatne i mocno serowe. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą twarde i zbite.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz