Rolada szwarcwaldzka

Rolada kakaowa z wiśniami i lekką masą serową

Składniki

biszkopt:

5 jaj

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki

1 łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

350 g serka naturalnego

200 ml jogurtu naturalnego

1 cukier waniliowy

1,5 łyżki żelatyny

dodatkowo:

1 słowik konfitury wiśniowej

1/2 kieliszka spirytusu

½ szklanki mocnej kawy

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (45×30) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 15 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią.

Gdy biszkopt wystygnie, rozwinąć go i zerwać papier. Kawę wymieszać ze spirytusem i nasączyć biszkopta, a następnie rozsmarować na nim konfitury.

Ser zmiksować na puszystą masę razem z jogurtem i cukrem waniliowym. Na końcu dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną masę rozsmarować na konfiturach.

Roladę delikatnie zwinąć i schłodzić. Smacznego 🙂

skanowanie0001526753783_1947239811959869_2072677300_n

5 uwag do wpisu “Rolada szwarcwaldzka

Dodaj komentarz