Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowym

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowym – lekka, świeża, orzeźwiająca, prosta do przygotowania – stanowi świetny dodatek do obiadu czy kolacji.

Kapustę pekińską lubię poszatkować drobno i oprószyć solą, wymieszać i odstawić na kilka minut. Sól sprawi, że kapusta zmięknie lekko, puści sok – stawi wtedy doskonałą bazę do surówki.

Dziś bardzo prosto ale smacznie: rzodkiewki, ogórek świeży i koperkowy sos – pycha, polecam!

 

 

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej:

1/2 szt kapusty pekińskiej

1 pęczek rzodkiewek

1 ogórek zielony szklarniowy

sól himalajska

sos:

3 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

 

 

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej:

Kapustę szatkujemy drobno nożem, oprószamy sola i zostawiamy na kilka minut.

Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Koperek mieszamy z majonezem, jogurtem i olejem.

Wszystkie składniki mieszamy.

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowym