Zamiast sięgać po kupne serki, pasty, czy smarowidła na kanapki wolę przyrządzić je sama w domu. Tym bardziej, że mogę użyć takich składników i w takich proporcjach jak lubię. Najbardziej lubię pasty warzywne, natomiast dziś mam dla Was przepis na serek wegański z nerkowców. Niesamowicie zdrowy, smaczny i smarowny, idealny dla fanów smaku kolendry. Na co dzień nie jadam chleba, dlatego gdy w moje ręce trafiły bezglutenowe wafle – chrupaki marki Incola byłam zachwycona! Skład mają prosty, gdyż zawierają tylko skrobię kukurydzianą, olej słonecznikowy, mąkę kukurydzianą, płatki ziemniaczane i sól. Co ważne, nie zawierają cukru jak inne sklepowe odpowiedniki i są wegańskie. Świetnie nadają się na przekąskę dla dzieci do szkoły, czy do pracy oraz jako przegryzka na imprezie do różnego rodzaju dipów. W sklepach znajdziecie chrupaki naturalne, o smaku zielonej cebulki i o smaku pizzy. Jak tylko będziecie mieć okazję, koniecznie musicie ich spróbować! 🙂
Składniki:
– 260g nerkowców
– 600ml gorącej wody
– 1 żółte chili
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 125ml zimnej wody
– 3/4 doniczki kolendry
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 60g bezglutenowych wafli – chrupaków naturalnych, o smaku zielonej cebulki lub o smaku pizzy Incola
Nerkowce zalewamy gorącą wodą i namaczamy przez ok. 45 minut. Nerkowce odcedzamy i umieszczamy w misie blendera o dużej mocy. Dodajemy chili, czosnek, sok z cytryny, zimną wodę, listki kolendry, sól i pieprz. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania konsystencji serka. Podajemy np. z waflami.
Smacznego!
Świetny pomysł, bardzo lubię wszelkie pasty, a ta wersja to dla mnie coś zupełnie nowego 🙂
Wygląda smacznie, ten kolorek jest śliczny
Super przepis! Muszę koniecznie spróbować 🙂
Mniam!
wyjątkowo ciekawy przepis!