X

Czego szukasz?

Przepis
Przepisy Thermomix

Pierogi z kapustą i grzybami (Thermomix)

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc przychodzę do Was z przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Bez wątpienia jest to jedno z najbardziej popularnych dań wigilijnych. Poniżej wersja na termomix, ale wszystkie czynności możesz wykonać w klasyczny sposób. 

Pierogi z kapustą i grzybami (Thermomix)

Składniki:

Farsz:
  • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków lub borowików
  • 600 ml wody
  • 150 g cebuli, przekrojonej na ćwiartki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. roślinnego
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 15 ml grzybowego sosu sojowego lub np. ciemnego sosu sojowego

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Krok 1:

Farsz:

Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie namocz do miękkości w 600 ml wody, u mnie wystarczyła 1 godzina.

Krok 2:

Cebulę włóż do naczynia miksującego, rozdrobnij 5 sek/ obr.5. Następnie przełóż do osobnego naczynia.

Krok 3:

Kapustę odciśnij z nadmiaru zalewy. Włóż do naczynia miksującego razem z namoczonymi grzybami. Zalej przecedzoną przez drobne sito wodą z namaczania grzybów. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości około 20-30 minut Varoma/ obr. 1

Krok 4:

W trakcie gotowania kapusty z grzybami, podsmaż na patelni cebulę. Powinna być ciemno-złota, wtedy najlepiej komponuje się z farszem.

Krok 5:

Ugotowaną kapustę z grzybami odcedź przez przystawką Varoma. Następnie za pomocą kopystki odciśnij nadmiar płynu. Pozbądź się ziela angielskiego i liścia laurowego.

Krok 6:

Przełóż farsz i podsmażoną cebulę do naczynia miksującego. Na koniec dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sosem sojowym grzybowym lub ciemnym. Rozdrobnij 13 sek/ obr. 4. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Krok 7:

Ciasto:

Włóż wszystkie składniki ciasta do czystego i suchego naczynia miksującego. Następnie wyrób 1 min/ interwał.

Krok8:

Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki placek. Wytnij kółka, nałóż farsz i na koniec zlep dokładnie brzegi.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji z użyciem termomixa znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również