Gulasz jesienny

Składniki:

ok. 30 dkg fileta z kurczaka

ok. 30 dkg dyni (waga po wydrążeniu)

1 nieduży patison

1 cebula

1 jogurt naturalny

jarzynka

1 mini papryczka chili

1 łyżka sosu chili

słodka papryka

curry

kurkuma

mielony imbir

przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Fileta pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka i dodać do zeszklonej cebuli. Dynię i patisona obrać, pozbawić nasion  pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Dodać roztartą w palcach papryczkę chili, sos chili, po łyżeczce imbiru i curry, po pół łyżeczki papryki i kurkumy, 2 łyżeczki jarzynki. Wlać około 1/2 szklanki wody, wymieszać, przykryć i dusić około 20-30 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zdjąć z palnika, a kiedy sos przestanie się gotować wlać jogurt i wymieszać. Podawać na przykład z ryżem. Smacznego 🙂

Jesienny gulasz

9 uwag do wpisu “Gulasz jesienny

Dodaj komentarz