Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką. Od dłuższego czasu prosiliście mnie o przepis na ciasto ze śliwkami. Na moim blogu można znaleźć różne wypieki, ale tego od zawsze brakowało. Dziś to zmieniam. Dostałam od znajomej siatkę śliwek, więc nie mogło być inaczej 😉 Zapraszam Was na pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką. Zainspirowałam się przepisem na kruche ciasto ze śliwkami z bloga „Po prostu pycha”. Joanna jest mistrzynią takich wypieków i co równie ważne prezentuje je krok po kroku. Szczerze polecam Wam zajrzeć na jej stronę. Aż ślinka cieknie 😉 A jej bananowa krówka na biszkopcie… niebo na talerzu 🙂

W mojej wersji przepisu na kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką dokonałam drobnych zmian w stosunku do oryginału Joanny (nie byłabym sobą, gdybym tego nie zrobiła). Ciasto wyszło tak pyszne, że zostały po nim dosłownie słodkie okruszki 😉 I co ważniejsze… moja rodzina, która nigdy nie przepadała za ciastem ze śliwkami, tym razem poprosiła o ponowienie wypieku. A to jest ogromny komplement. To kto się skusi na takie proste ciasto ze śliwkami?

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką – prosty przepis na ciasto ze śliwkami

Składniki: (na blaszkę 24×24 lub tortownicę 24 cm)

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka jaj klasy L

Na budyniową piankę:

  • 5 białek jaj klasy L
  • 3/4 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie jest drobny cukier, piana będzie wówczas sztywniejsza)
  • 2 opakowania budyniu biszkoptowego –  oczywiście może być waniliowy lub śmietankowy, wówczas pianka będzie lepiej wyróżniać się na tle ciasta
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • ponad 700 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej (ja dziś pominęłam)
  • cukier wanilinowy do śliwek
  • cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem

Przygotowanie:

Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, 4 żółtka jaj i posiekane masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Obie części wkładamy do zamrażalnik na 30 minut lub na dłużej do lodówki (ponad 1 godzina).

Rozgrzewamy nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Większą część ciasta wyciągamy i wykładamy na spód formy (jeśli włożyliście ciasto do zamrażalnika należy je zetrzeć na tarce). Spód dziurkujemy widelcem.

Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy spód na złoty kolor około 12-15 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika). Uwaga! Piekarnik zostawiamy włączony po wyjęciu podpieczone spodu, bo za chwilę włożymy do niego ciasto z resztą warstw.

W tym czasie kroimy śliwki na pół i wyciągamy z nich pestki. Śliwki przekładamy do miski, posypujemy bułką tartą (ja dziś pominęłam) i cukrem wanilinowym (około 1-2 łyżeczek w zależności od słodkości śliwek).

Śliwki wykładamy na podpieczony spód.

Przygotowujemy piankę budyniową. 5 białek jaj (jeśli użyjecie 4 też wyjdzie ;), pianka będzie po prostu niższa) ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Pod koniec dolewamy cienką strużką olej, miksujemy.

Naszą budyniową piankę wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta.

Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Inspiracja z bloga „Po prostu pycha”

Print Friendly, PDF & Email

14 comments

Dodaj komentarz