Kruszonka ze śliwką

To jest to! Miękkie ciasto ze śliwkami oprószone słodką kruszonką. Łatwy przepis na pyszne jesienne ciacho!
Składniki:
    ciasto:
    • forma ok. 35x23 cm
    • 1,5 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 0,5 kostki masła
    • 1 łyżka śmietany 18%
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    kruszonka:
    • 100 g masła
    • 100 g mąki
    • 100 g cukru
    dodatkowo:
    • ok. 20 śliwek (przekrojonych na pół, bez pestek)
    • cukier puder do posypania wierzchu
    Sposób przygotowania:
    1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto, następnie rozwałkować je i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można nieco rozciągnąć, by przykryło cały spód formy). Na cieście ułożyć gęsto śliwki.
    2. Przygotować kruszonkę: składniki wymieszać ręką, aż powstaną grudki. Kruszonką posypać śliwki.
    3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.

    5 komentarzy: