Ciasto marchewkowo - piernikowe


Ciasto marchewkowe już kiedyś pojawiło się na blogu i z pewnością pojawi się kiedyś jeszcze, bo często przygotowuję je zamieniając lub dorzucając inne składniki. Wtedy o jego pomarańczowym odcieniu decydowała marchewka, teraz dodatek kakao zadecydował o ciemnym brązowym kolorze.
Smak ciasta marchewkowego z dodatkiem kakao i aromatycznych korzennych przypraw sprawia, że pachnące ciasto ma smak podobny do smaku piernika.

SKŁADNIKI
(na 2 formy keksówki)
  • 8 jajek
  • 350 g masła
  • 600 g marchwi
  • 170 g cukru
  • 460 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 garście rodzynek
  • 2 garście orzechów laskowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Natłuszczamy formy.

2. Roztapiamy masło i zostawiamy do ostudzenia.

3. Mąkę łączymy z sypkimi produktami i przesiewamy.

4. Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach.

5. Ubijamy jajka z cukrem. Dolewamy roztopione masło, a następnie stopniowo dokładamy suche produkty cały czas miksując.

6. Do ciasta dosypujemy startą marchew, orzechy laskowe i rodzynki. Mieszamy łyżką.

7. Ciastem marchewkowym napełniamy keksówki. Pieczemy przez 50 minut.



Znajdziesz mnie tutaj:
   Facebook      Instagram      Pinterest      Twitter

Komentarze

Popularne posty