Wytrawna, razowa tarta z dynią i czerwoną cebulą

Drukuj
09.10.2019   Magda

Wytrawna tarta, prosta w wykonaniu, do tego wypełniona po brzegi sezonowymi warzywami to propozycja na ciekawy obiad. Świetne w tartach jest to, że są tak różnorodne – możemy dodać swoje ulubione warzywa, boczek, różne sery, zalać mieszaniną z jajkiem i gotowe. W sezonie jesiennym nie może zabraknąć tarty z dynią. Jej słodycz świetnie komponuje się z podpieczoną, pikantną czerwoną cebulą i orzechowym w smaku, razowym ciastem. 

Składniki (na blachę o średnicy około 31cm):

  • szklanka pełnoziarnistej mąki razowej
  • 2 łyżki mąki zwykłem
  • 100g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • odrobina masła i mąki do oprószenia i wysmarowania formy
  • łyżka kaszy manny lub bułki tartej

Na farsz:

  • 300g kawałek dyni
  • 2 duże czerwone cebule
  • 250g sera ricotta
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę razową, zwykłą, szczyptę soli. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło i zaczynamy wszystko rozcierać w palcach do uzyskania drobnej kruszonki. Do tego dodajemy lodowatą wodę i już całą ręką wyrabiamy na jednolite i sprężyste ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki do momentu gdy będzie potrzebne.

 

Dynię obieramy i kroimy w około 1,5-centymetrowe, nieregularne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze pióra. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę oraz dynię – wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie, na patelnię wlewamy około 1/4 szklanki wody, przykrywamy pokrywą i dusimy około 10 minut, aż dynia lekko zmięknie. Następnie dodajemy na patelnie roztarty w dłoniach tymianek i wszystko odrobinę przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ściągamy z ognia.

 

W misce łączymy ser ricotta, z mlekiem oraz jajkami, na jednolitą masę. Dobrze doprawiamy do smaku solą, pieprzem. 

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką, nadmiar strzepujemy.

 

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy – polecam zrobić to między dwoma arkuszami papieru, rozwałkować na duży kawałek, grubości około 5mm, a następnie z pomocą papieru przełożyć i wykleić formę. Można też podzielić ciasto na małe kawałki, każdy wałkować i powyklejać formę. Sposób jest tak naprawdę dowolny. Wyklejone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy równomiernie manną lub bułką tartą.

 

Na ciasto wykładamy równomiernie dynię z cebulą. Całość zalewamy masą serowo-jajeczną.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż masa się zetnie, a brzegi ciasta staną chrupiące – najlepiej sprawdzić to lekko ruszając formą czy aby masa jeszcze gdzieś nie jest płynna, a brzeg delikatnie dotknąć nożem czy jest chrupiący.

 

Tarta jest pyszna na gorąco jak i na zimno. Nadaje się do podgrzania, ale najlepiej jest ją wtedy przykryć folią aluminiową i wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.