poniedziałek, 7 października 2019

Papryka konserwowa w zalewie miodowej




Jak co roku mama obdarowała mnie papryką słodką oraz pikantną  papryczką typu peperoni, które niezmiennie co roku przygotowuję w zalewie miodowo-octowej.
Papryka w zalewie jest aromatyczna i bardzo smaczna, delikatna i nie kwaśna. Idealna na kanapki, koreczki lub jako samodzielna przekąska. Jest jędrna i soczysta.

Składniki:

Papryka, najlepiej kolorowa

Nie podaję określonej ilości papryki. U mnie słodka oraz strąki pikantnej peperoni. Strąki ostrej papryki układałam w  słoikach w całości, bez oczyszczania z pestek

Do każdego słoiczka wrzucamy:
- po jednym listku laurowym
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 3-4 kulki pieprzu czarnego
- małe pół łyżeczki gorczycy
- po 2 plastry cebuli

Zalewa:

2 litry wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu u mnie gryczany, bo to mój ulubiony ale może być również wielokwiatowy
2 łyżki soli
Zalewę zagotować

Przygotowanie:

Umyte strąki słodkiej papryki, oczyszczone z pestek pokroić na szersze paski, układać pionowo w słoikach.  U mnie mieszana z ostrą. Zalewać gorącą zalewą. Pasteryzować 20 minut.



Żródło: internet, grupa kulinarna

4 komentarze:

  1. Wspaniałe przetwory, w zimie będą jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miód w gotowane wodzie? Traci wszystkie swoje cenne składniki, w tem.powyzej 40 stopni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ale bardziej chodzi tu o smak miodu :) pozdrawiam

      Usuń